• Afaceri
  • Cât costă şi ce presupune analiza de risc

Cât costă şi ce presupune analiza de risc

Firmele care se confruntă cu riscuri de securitate au obligaţia să efectueze, contra-cost, o analiză din care să rezulte care sunt principalele pericole şi cum pot fi contracarate.

Toate firmele au obligaţia să deţină o astfel de analiză însă cele înfiinţate după 16 iunie 2012 au primit a anul trecut o păsuire, până la 1 iulie în acest an. Există însă o hotărâre de Guvern emisă recent care amână din nou această obligaţie pentru aceste firme cu încă un an, până la 1 iulie 2018. Autorii analizei vor identifica pericolele potenţiale din perspectiva securităţii companilor care deţin bunuri şi valori de orice fel (deci e vorba cam de orice firmă) propunând soluţii pentru diminuarea riscurilor. Aceasta trebuie reînnoită o dată la 3 ani sau chiar mai repede, dacă există evenimente care să reclame acest fapt (analiza se reface în termen de 60 de zile de la producerea unui incident de securitate şi în 30 de zile de la modificarea caracteristicilor arhitecturale, funcţionale sau obiectului de activitate). Important de menţionat, analiza de securitate va fi realizată la sediul principal al companiei dar şi în punctele de lucru ale acesteia.

Cât costă? Managerul unei firme de securitate citat de avocatnet.ro arată că o analiză realizată de un evaluator autorizat de Poliţie poate costa de la 600 de lei pentru un punct de lucru de maxim 50 mp ajungând la 1.000 lei pentru spaţii mai mari de 100 mp şi între 2.000-5.000 lei pentru spaţiile de peste 200 mp, în funcţie de domeniul de activitate şi numărul de angajaţi. O altă firma din domeniu indică pe propriul site (analiză-risc-securitate.ro) o serie de tarife orientative: preţul analizei pentru o casă de amanet pleacă de la 400 lei, acelaşi tarif pentru o sală de jocuri/casă de pariuri sau un mic magazin, pentru o benzinărie sau un magazin de arme şi muniţii-500 lei, pentru un magazin mai mare-600 de lei, pentru o fabrică 800 lei, etc. Tariful variază în funcţie de spaţiul ocupat dar şi în funcţie de specificul şi complexitatea activităţii, numărul de angajaţi sau amplasare (influenţează costurile de deplasare).

Firmele care nu implementează soluţiile recomandate în analiza de risc pot primi amenzi piperate, între 10.000-20.000 lei, amenzi care le vor fi aplicate de poliţişti, jandarmi, primari sau împuterniciţi ai acestora.

citește mai departe

Încearcă și: