• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Conturile de TVA se amână pentru 2018

29 Aug 2017
Afaceri

Autorităţile au îndulcit aplicarea legislaţiei vizând plata defalcată a TVA („split TVA”): legea devine operabilă din ianuarie 2018 şi există stimulente pentru cei care se conformează anticipat.

Ministerul Finanţelor Publice a adus o serie de modificări proiectului de lege vizând plata defalcată a TVA în urma consultărilor cu mediul de afaceri iar cea mai importantă dintre acestea este că aplicarea obligatorie se amână de la 1 octombrie 2017 (versiunea veche a proiectului) la 1 ianuarie 2018. Debutul aplicării opţionale se mută la rândul sau cu o lună, de la 1 septembrie la 1 octombrie iar durata sa creşte de la o lună la 3 luni, respectiv în intervalul octombrie-decembrie.

Antreprenorii cu firme plătitoare de TVA care vor opta pentru plata defalcată a taxei în intervalul în care acest demers este opţional vor beneficia de anularea penalităţilor de întârziere pentru neplata TVA înainte de 30 septembrie 2017, vor primi o bonificaţie de 5% la plata impozitului pe profit sau, dacă este cazul lor, la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor precum şi extinderea termenului în care persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA au obligaţia virării în contul de TVA a taxei aferente diferenţei între încasările şi plăţile în numerar, precum şi a TVA aferente plăţilor cu cardurile de debit/credit de la 3 zile lucrătoare la 7 zile lucrătoare. ANAF va organiza un registru al persoanelor care aplică plata defalcată a TVA pentru facturile emise în perioada 1 octombrie-31 decembrie 20017.

În ceea ce priveşte sancţiunile, cei care „uită” de virarea sumelor încasate în contul de TVA vor avea la dispoziţie 7 zile lucrătoare în care să corecteze erorile iar în caz contrar vor fi amendaţi cu 0,06% pe zi din suma restantă timp de cel mult 30 de zile. Dacă nici după acest termen banii nu intră în contul de TVA sau din contul de TVA s-au făcut viramente se va aplica o amendă de 50% din valoarea TVA datorată. Suma este mai mică (10% din taxa datorată) pentru nevirarea sumelor reprezentând TVA din contul curent al titularului în contul de TVA al acestuia sau plata TVA datorată furnizorului din alt cont decât contul de TVA. Vezi varianta iniţială a proiectului de lege aici.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter