• Afaceri
  • Dividendele ar putea fi scoase din firma trimestrial

Dividendele ar putea fi scoase din firma trimestrial

Un proiect de lege care a trecut de Senat dă ocazia antreprenorilor să scoată de 4 ori pe an profitul din firmă sub formă de dividende, faţă de o singură dată cum se întâmpla acum şi asta doar în anul următor raportării profitului.

În acest moment proiectul legislativ aşteaptă să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, forul decizional, urmând să ajungă la promulgare dacă va trece şi aici fără sincope. Noutatea introdusă de proiectul de lege priveşte modul de distribuire a profitului sub formă de dividende, reproducând sistemul existent în SUA, unde companiile acordă trimestrial dividende. Nu doar companiile mari ci şi micii antreprenori vor fi încântaţi de această posibilitate având ocazia să folosească mai repede câştigurile obţinute fără să aştepte anul următor distribuirea dividendelor (dividendele trimestriale vor putea reprezenta 100% din profitul raportat, conform acestui proiect legislativ).

Implicaţia majoră pentru aceştia ţine de modul în care îşi obţineau până acum veniturile lunare. Majoritatea alegea să se angajeze în propria firma pentru a nu mai aştepta până anul următor dividendele şi a beneficia de o sursă de venit până atunci. Or, regimul fiscal pentru dividende-impozit de 5% pentru beneficiar şi, în anumite condiţii, contribuţia de asigurări de sănătate de încă 5,5% oprită din acestea (pentru cei care nu au alte surse de venituri sau au doar drepturi de proprietate intelectuală pe lângă dividende)-este mult mai avantajos decât cel pe salarii (avem contribuţia de asigurări sociale de 26,3% din salariul brut din care 10,5% angajatul şi 15,8% angajatorul, plus contribuţia pentru sănătate de 10,7% din venitul brut din care 5,5% angajatul şi 5,2% angajatorul). În consecinţă, mulţi vor fi tentaţi să-şi reducă salariul pe care îl primeau pe firmă până la minimul legal (pentru a-şi păstra totuşi beneficiile legate în principal de asigurarea de sănătate) urmând să ia restul de bani din dividendele plătite trimestrial. O veste nu tocmai bună pentru încasările statului din contribuţiile sociale

O altă problemă care poate apare aici vine din pierderile pe care unele companii le pot avea în anumite trimestre şi de modul în care acestea ar putea fi speculate. De pildă, în cazul unei companii listate la bursă, managementul ar putea ascunde pierderile până în ultimul trimestru pentru a acorda dividende acţionarilor şi a nu afecta cotaţiile, urmând că investitorii neavizaţi de pe bursă să aibe un şoc la vederea raportării anuale şi a pierderilor care ar rezulta din corecţiile bursiere.

citește mai departe

Încearcă și: