Program parţial, CAS integral

Autorităţile se pregătesc să impună angajatorilor plata contribuţiilor sociale pentru angajaţi la nivelul unui salariu minim pe economie chiar dacă au salariaţi cu program parţial de lucru.

Măsura face parte din Programul de Convergenţă 2017-2020 (calendarul de obligaţii pe care România şi le asumă pentru coordonarea politicilor economice şi bugetare cu cele ale Uniunii Europene) recent aprobat de Guvern şi este o măsură ce ţinteşte creşterea veniturilor bugetare. Practic, cei care au angajaţi ce lucrează 2-4 ore pe zi vor trebui să achite CAS ca şi cum le-ar oferi un salariu minim brut pe economie de 1450 lei, corespunzător unui program de 8 ore. Autorităţile estimează că măsura va fi aplicată din această vara, cel mai probabil din luna iulie.

Potrivit unei simulări realizate de startupcafe.ro, un angajator care îşi plătea salariaţii cu minimul pe economie, 1450 lei brut, achita CAS cumulat de 329 lei iar în cazul unui contract parţial de 2 ore pe zi, pentru care oferea un salariu brut de 363 de lei, CAS-ul însuma doar 83 lei. Cu alte cuvinte, o diferenţă în plus de 246 lei per angajat suportată de companie. Măsura nu se aplică însă celor care au şi un contract cu normă întreagă şi care îşi rotunjesc veniturile cu alte contracte cu program parţial (legislaţia permite încheierea unor astfel de contracte şi pentru o oră pe zi).

În acest moment, numărul contractelor cu program parţial este de aproximativ 1 milion în timp ce numărul total de contracte de muncă înregistrate este de circa 6,3 milioane (la 6 salariaţi cu normă întreagă există unul cu program parţial) ceea ce denotă că sunt şanse mari ca multe dintre contractele cu program parţial să fie unele cu normă întreagă dar „mascate” de ochii Fiscului.

Ce se va întâmpla mai departe? Vor fi mai mulţi cei cu program parţial concediaţi în acte pentru a continuă aceeaşi activitate dar la negru sau vor fi mai numeroase contractele cu program parţial transformate în contracte normale, cu salariu minim pe economie? Depinde foarte mult de vigilenţa Fiscului, amenzile fiind piperate pentru munca la negru. Trebuie însă să existe personal şi dorinţa de aplicare a acestora pentru ca fenomenul să fie descurajat.

Una peste alta, probabil că va există un număr de angajaţi cu program redus ce urmează să fie disponibilizaţi iar muncă lor preluată de colegii cu program integral şi nu ne rămâne decât să sperăm că sumele în plus virate la bugetul de stat vor sta la baza generării în compensaţie a noi locuri de muncă prin demararea unor investiţii publice suplimentare.

citește mai departe

Încearcă și: