• Afaceri
  • Reguli noi pentru Uber, Airbnb, Taskrabbit, etc

Reguli noi pentru Uber, Airbnb, Taskrabbit, etc

Un proiect legislativ aflat în faza avansată de adoptare (a trecut de Senat şi este aşteptat la începutul lunii mai în Camera Deputaţilor) impune furnizorilor de servicii pe platformele digitale mai multă rigoare în respectarea standardelor invocate iar platformelor digitale să-şi verifice mai atent prestatorii.

Sunt vizate platforme tip Uber, Taxify („ridesharing”-transport de persoane), Taskrabbit (pentru micii meseriaşi-instalatori, lăcătuşi, etc), Indiegogo (finanţări pentru mici afaceri),car2go (închirieri auto),airbnb (închirieri de locuinţe/spaţii rezidenţiale), freelancer (proiecte privind programarea, traduceri, editoriale), vizeat (produse alimentare gătite în casă la comandă),farmlink (închirieri maşini agricole), etc. Ideea de la care au pornit iniţiatorii este că unii prestatori de servicii nu oferă de multe ori ce pretind (servicii slabe calitativ) iar platformele care-i găzduiesc nu au nicio responsabilitate faţă de clienţii nemulţumiţi.

Prin urmare, plaformele digitale vor fi obligate prin lege să verifice prestatorii de servicii iar amenzile vor fi usturătoare dacă n-o fac, fapt ce le va încuraja să-şi deschidă reprezentanţe pe plan local înlesnind în acest mod şi verificările Fiscului.

Furnizorii platformelor digitale vor avea următoarele obligaţii: să asigure securitatea informatică a acestora şi pe cea a datelor personale ale utilizatorilor, să verifice autenticitatea şi conformitatea documentelor care atestă caracteristicile bunului sau abilităţile necesare pentru furnizarea serviciilor de către prestatori şi numai în urma acestor verificări să le accepte pe platforma tehnologică, să elimine de pe platforme orice furnizor care nu se mai conformează criteriilor expuse public sau al cărui rating realizat de utilizatori a scăzut sub un anumit prag impus de platformă. Încălcarea acestor obligaţii este considerată contravenţie şi se sacţionează cu amendă de la 50.000 lei la 300.000 lei şi interzicerea funcţionarii platformei tehnologice, după caz.

Totodată, furnizorii platformelor digitale au obligaţia să emită către clienţi un document în format electronic cu valoare de factură din care să rezulte tipul serviciului prestat, valoarea sa şi TVA percepută.

În contextul în care mai multe organizaţii ale transportatorilor au manifestat recent în faţă Guvernului invocând concurenţa neloială făcută de platformele de ridesharing şansele ca acest proiect de lege să fie implementat sunt destul de mari.

citește mai departe

Încearcă și: