• Afaceri
  • Stagiarii şi ucenicii vor fi căutaţi pe piaţa muncii

Stagiarii şi ucenicii vor fi căutaţi pe piaţa muncii

Şi asta mulţumită unui proiect de lege iniţiat de Guvern care măreşte stimulentele (până la echivalentul a 250-300 euro pe lună) acordate companiilor care angajează tineri pe o perioadă determinată.

Absolvenţii de facultate sau cei ai şcolilor de ucenici se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte inserţia pe piaţă forţei de muncă, angajatorii pretextând că aceştia nu au suficientă experienţă pentru a fi cooptaţi în echipa lor. Un refuz alimentat poate şi de creşterea din ultima perioadă a salariului minim pe economie. Prin urmare, companiile ce arată reticenţă în cooptarea tinerilor preferă să-i încarce suplimentar pe angajaţii experimentaţi iar a asta se reflectă negativ asupra randamentului acestora/rezultatelor firmeo. Iată însă că filosofia stimulării angajatorilor se schimbă acum radical iar statul e gata să acopere cea mai mare parte din remuneraţia debutanţilor în zona salariului minim pe economie.

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de Executiv, firmele care vor încadra ucenici sau stagiari vor putea primi subvenţii de 1.125 lei pe lună, respectiv de 1.350 de lei pe lună de fiecare nou angajat pentru acoperirea salariului său (salariul minim pe economie este de 1.450 lei în 2017). Propunerea legislativă are în vedere modificarea legii 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă şi a legii 335/2014 privind efectuarea stagiului de practică pentru absolvenţii din învăţământul superior. Contractul de ucenicie trebuie încheiat pe 1, 2 sau 3 ani iar cel dintre companie şi stagiar pentru o perioada de maxim 6 luni.

Ambele subvenţii reprezintă o majorare substanţială a nivelului practicat anterior, respectiv 300 de lei pe lună (60% din indicatorul social de referinţă) pentru ucenici şi 750 de lei pe lună pentru stagiari (150% din indicatorul social de referinţă). Conform expunerii de motive, adoptarea proiectului de lege a fost justificată de faptul că la nivelul fostelor niveluri ale subvenţiei la angajarea stagiarilor şi ucenicilor în anul 2016 au fost încheiate numai 167 contracte de ucenice şi doar 55 de contrace de stagiu. Dacă legea va fi adoptată fără modificări de Legislativ şi va fi promulgată fără sincope de Preşedinte, Ministerul Muncii va trebui să se ocupe de implementarea sa în următoarele luni (posibil spre sfârşitul anului).

Cele mai determinate să angajeze ucenici vor fi, previzibil, companiile care folosesc forţă de muncă mai slab calificată (din construcţii sau confecţii de pildă) iar pentru stagiari interesul va fi preponderent din zona multinaţionalelor care au exerciţiul acestor practici în ţările de origine.

citește mai departe

Încearcă și: