• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Avem o bulă imobiliară sau nu…?

21 Oct 2017
Banii tăi

Săptămâna asta, pe adresele de email ale redacţiilor din România au ajuns două studii pe tema preţurilor proprietăţilor imobiliare. Ambele sugerau că în următorul an respectivele preţuri vor creşte, argumentul fiind acela că asistăm la o tendinţă de creştere a salariilor, care antrenează o tendinţa de creştere a cererii de credite imobiliare care ar putea duce la o creştere a preţului oferit de client pentru a intra în posesia locuinţelor visate. Să rămânem realişti şi să ne uităm puţin la cifre, zic.

Sunt oraşe în care preţul pe metrul pătrat de apartament construit a luat-o razna. E cazul Clujului, unde preţurile au ajuns la nivelul de dinaintea crizei din 2008. În alte oraşe însă, lucrurile sunt mai aşezate.

În Bucureşti, calculele arată că “bula” imobiliară va mai dura cel puţin 5-6 luni, dacă preţurile vor creşte cu aceeaşi viteză. În alte oraşe va dura şi mai mult din cauză că nu sunt cumpărători cu bani cash dispuşi să cumpere. Un cunoscut care locuieşte în Satu Mare îmi spune că are o garsonieră de 30 de m.p. de vânzare aflată la etajul unu la preţul de 11.000 de euro pe care nu reuşeşte să o vândă. În Bucureşti, un alt cunoscut care a moştenit o garsonieră la capătul unui cartier îmi spune că a primit o oferta de 30.000 de euro ca să o vândă imediat. M-a întrebat ce să facă. Primului i-am spus să mai scadă din preţ, iar celuilalt i-am spus să aştepte 3-4 luni pentru că va obţine mai mult.

Am combinat în calculele mele mai mulţi indicatori greu de explicat aici (m-am uitat comparativ la câte luni de salariu mediu ai nevoie să cumperi locuinţe în diferite judeţe) dar şi la diferenţele de PIB/cap de locuitor în regiunile româneşti, concluzia fiind aceeaşi: zonele cu viteză mare de creştere a PIB (Timiş, Cluj, chiar şi Sibiu) se apropie de marginea superioară a bulei imobiliare, în timp ce în Capitală asistăm mai degrabă la un “joc de glezne” care sugerează aşteptări de creştere a preţurilor.

Sfatul meu e să nu vă aruncaţi să cumpăraţi, ci să testaţi pentru o perioadă şi avantajele închirierii unei locuinţe.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter