Bugetul tau – Siguranta Financiara

“Cri, Cri, Cri, toamnă Gri
Tare-s mic și necăjit
Și-am buget cu Deficit.”

Cu fabula “Greierele și Furnica” în memorie, ideea ținerii evidenței veniturilor și cheltuielilor capătă un plus de greutate. Nu mai poți gândi cu ușurință, precum Greierele “La ce bun să fac asta? N-ar fi mai simplu să trăiesc pur și simplu clipa și să mă ocup de problemele ce țin de bani și cheltuirea lor pe măsură ce apar?”

Până la urmă, fabula noastră este o poveste despre planificare, distribuire eficientă a resurselor, gândire în perspectivă, explicată simplu, pe înțelesul tuturor.

Evident, un buget de “Furnică” va fi meticulos, va pune accent pe cheltuieli și pe gestionarea lor, va funcționa cu excedent (veniturile sunt mai mari decât cheltuielile) iar un buget de “Greiere” va fi superficial, va accentua veniturile, ignorând caracterul lor ciclic, cheltuielile vor fi dimensionate în funcție de lunile cu veniturile cele mai mari și va opera, previzibil, cu deficit (cheltuieli mai mari decât veniturile).

Tu din ce categorie faci parte? Citește mai jos despre câteva reguli de alcătuire a unui buget și ponturi pentru menținerea lui în stare de echilibru.

Dacă mâine ați câștiga 100.000 de euro....

Dorinţa de a economisi bani şi de a obţine lucruri este menţionată de 39,4% dintre români, potrivit Pshologiei poporului roman. Nu suntem departe de alte nații: aproximativ aceeaşi valoare este precizată de chinezi (50,7%), germani (38,1%), japonezi (47,8%), polonezi (49,5%), ruşi (50,3%), spanioli (29,6%), turci (39,4%), ucraineni (45,1%) şi americani (31,6%). De asemenea, aproape 50% dintre români cred că vorba care spune că, dacă te mănâncă palma, vei primi bani ar trebui luată în serios. Ân urmă cu câteva zile, cei de la Erste Asset Management au făcut un studiuȘ ce ar face românii dacă s-ar trezi cu 100.000 de euro. Răpunsul? Investiţii imobiliare!  La întrebarea 'Ce modalităţi avantajoase de a gestiona surplusul de bani mai există în acest moment din cunoştinţele dumneavoastră?' imobiliarele domină în continuare, fie că vorbim de utilizatori sau non-utilizatori de produse de investiţii, economisirea clasică acasă pierde teren, investiţiile în fonduri de pensii facultative sunt în creştere', a spus Dragoş Neacşu.

 

citește mai departe

La ce e buna prudenta?

Mi s-a intamplat personal. Un prieten m-a rugat sa ii imprumut saptamana viitoare vreo 500 de lei, ca sa-si poata achita o reparatie la masina.Aveam pe card 600 de lei, si urma sa primesc o alta datorie de 1000 de lei plus salariul, care urma sa intre pe card in urmatoarele doua zile.

citește mai departe