Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit?

Integer ornare augue libero. Proin vitae massa faucibus purus congue sollicitudin sit amet suscipit libero. Integer convallis consequat eros, ut porta est consequat id.

  • Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Calculator de câștiguri

07 Oct 2013
Sfatul Expertului

Cum ți-au oscilat câștigurile în valută?

Greierele: Furni, îți vând o idee: vei avea brusc mai mulți bani și asta fără să-ți crească veniturile...

Furnica: Serios? Trebuie să joc la loto? Sau să muncesc mai mult?

Greierele: Nooo, tranformi leii în forinți și ai imediat mai mulți bani, nu-i corect? Acum, cu cât mă plătești pentru pont?

Furnica: Cu 5 bani.

Greierele: Doar atât?!

Furnica: Păi, transformă-i în forinți și sunt mai mulți. Sau vrei yeni? Yeni, nu reni, hi, hi, hi...

Dacă ne raportăm la anul 2007, cine câștiga din salariu și alte surse 3.100 de lei, avea la un moment dat în mână echivalentul a 1.000 de euro. Azi, cine ar câștiga la fel de mult în lei, ar trebui să se mulțumească cu numai 700 de euro. Între 2004 și 2007, la creșterea salariilor în lei s-a adăugat aprecierea leului față de euro. După 2007, din cauza crizei, unii au trebuit să suporte simultan o scădere a veniturilor în lei și o depreciere a leului față de pricipalele valute. O evoluție cu atât mai dureroasă cu cât majoritatea împrumuturilor de până atunci s-a acordat în valută. Criza financiară a oferit o lecție și din perspectiva strategiilor de economisire și creditare: te împrumuți în valuta în care ai salariul, mai ales dacă iei credit pe termen lung, oricât de tentantă pare evoluția parităților valutare la un moment dat; simultan, pui bani de-o parte în funcție de starea economiei. Când economia “duduie”, strângi în moneda națională, când este în recesiune, pui bani de-o parte într-o valută externă, preferabil într-una care are în spate o economie încă în ascensiune.

Calculatorul nostru te ajută să afli evoluția veniturilor anuale în timp: 1985-2016. Transformă leii în euro și dolari la cursul mediu din anul luat în calcul. Pentru comparație, se va afișa și salariul mediu net la nivel de economie. Se vor introduce valorile lunare în lei noi, chiar dacă vorbim de câștigurile realizate dinainte de 2005, anul denominării. Înainte de 1999, câștigurile în lei vor fi transformate doar în dolari, după această data în euro și dolari.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter