Sfaturi pentru cariera ta

Furnica: Modelul meu în carieră este Albina... cred că și semănăm puțin.

Greierele: Modelul meu este Coropișnița.

Furnica: De ce tocmai Coropișnița?

Greierele: Am auzit că a ajuns într-o carieră de argint tot săpând...

Ce anume îi motivează pe salariați? Știi ce te așteaptă ca antreprenor? Dacă n-ai răspuns dintr-o suflare, nu te neliniști. Vom trece în revistă principalele motivații ale salariaților și dificultatea cu care aceștia ar putea trece în cealaltă tabără, cea a “patronilor”.

Vom vorbi mai întâi despre cele trei tipuri de angajați definite în funcție de obiectivul principal pe care-l urmăresc la job: încasarea salariului lunar, avansarea în direcția unei cariere sau urmărirea unei vocații. Ce tip de job își vor alege prietenii noștri, Greierele și Furnica? Mai artist din fire, Greierele pare făcut să-și urmărească vocația. Pentru asta trebuie să sacrifici însă mare parte din timpul liber, să muncești cu pasiune timp îndelungat, iar Greierele nu e cel mai indicat pentru acest cadru organizat, astfel încât se poate mulțumi în final doar cu statutul de liber-profesionist. Furnica, în schimb, se potrivește cel mai bine cu un serviciu de carieră, care îi permite să acumuleze veniturile din salarii urcând simultan în ierarhie pentru a-și consolida poziția.

Pentru antreprenorii în devenire, examinăm apoi condițiile ideale pentru a se lansa într-o afacere în funcție de diagnosticul mediului de afaceri și poziția în interiorul ciclului economic. Sunt momente bune când demararea unei afaceri se face ușor, parcă de la sine, și perioade când costul creditului și cererea redusă din economie pun obstacole serioase în calea micilor afaceri.

Nu în ultimul rând, vorbim despre resorturile psihologice care te împiedică să faci primul pas, despre obstacolul informațiilor insuficiente și al prognozelor pesimiste și cum ai putea trece peste ele.

La dublu cu Simona Halep

Mulți "fani” se atașează de imaginea câștigătorului intuind că vor desprinde de acolo motivele stimei de sine sau măcar un tonus mai bun dar se grăbesc să-l renege când înfrângerile se înșiruie pentru nu împărți și eșecul cu el.

citește mai departe