• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

De ce se căsătoresc românii tot mai târziu?

04 Feb 2018
Carieră

Românii se căsătoresc tot mai târziu. Chiar și cei din Suceava, unde tradițional căsătoriile aveau loc la mai puțin de 30 de ani (una dintre cele mai reduse vârste din țarî), chiar si acolo deci, barbații amână în medie cu 4 ani data la care fac cererea in căsătorie. În Capitală, bărbații renunță la burlăcie in medie la 34 de ani. Vorbesc în principal despre bărbați întrucât ei sunt cei care tradițional fac cererea in căsătorie, femeia așteptând până când iubitul lor decide ca a venit Marele Moment. Mai jos aveți graficul cu anul primei căsătorii la bărbații români, pe județe.


Pentru cei care își mai amintesc, în 1980, un bărbat  român își pnea pirostriile la 25 de ani. În 2017, vârsta medie a bărbaţilor trece bine de 30 de ani. Ce s-a schimbat? E vorba, desigur, și de dorința de a avea o carieră bine conturată, care să îți permită să îți întreții familia, dar cred că e mult mai mult decât atât. Probabil că ține și de nesiguranţa dată de nivelul scăzut de trai al tinerilor.

Înainte, primeai de la Stat o locuință, ceea ce azi nu se mai întâmplă. În plus, azi ne mai confruntăm și cu migrația- tinerii pleacă în străinătate pentru a câștiga mai bine, reducând ”bazinul” potențialilor miri.

De asemenea, mai avem de-a face și mișcările confuze ale însuși Statului. Deși se laudă cu încurajarea întemeierii unei familii, Statul nu acționează în aceeași direcție. Alocațiile oferite nu sunt de natură a te încuraja, iar ideea de familie s-a modificat foarte mult, legile românești rămânând mult în urmă.

Românii au ajuns în ultimii zece ani să fie mai puţin interesaţi de ideea de a forma o familie, numărul căsătorilor, dar şi a nou-născuţilor scăzând cu circa o cincime, respectiv cu peste o zecime.

Potrivit unor studii citate de Agerpres, femeile care au decis să se căsătorească mai târziu câștigă mai mult decât cele care și-au pus verigheta pe deget la 20 de ani sau puțin peste această vârstă. Potrivit studiului, spre 35 de ani, femeile cu studii superioare care s-au căsătorit în jur de 30 de ani câștigă cu 56% mai mult decât cele care au ales să o facă cu zece ani mai devreme.

Pentru bărbați însă lucrurile stau invers. Cei care se căsătoresc între 20 și 30 de ani (indiferent de nivelul de educație) câștigă în medie mai mult decât cei care își iau soție mai târziu.

Faptul că femeile trebuie să lupte mai mult decât bărbații pentru a ajunge la același nivel profesional nu mai este o noutate. Cea mai mică îndepărtare de activitatea lor profesională (de exemplu pentru că vor să se dedice un timp familiei) le poate pune în pericol ascensiunea la serviciu.

Ce este diferit în cazul bărbaților?, se întreabă cercetătorii. Ei arată că bărbații pot da randament mai mare la locul de muncă după căsătorie pentru că sunt la casa lor și mai siguri de ei față de burlaci. Se întâmplă în unele cazuri ca, după căsătorie, soțiile să nu mai lucreze pentru a se ocupa de casă și de familie, lucru care permite bărbaților să se dedice 100% profesiei.

În Statele Unite, vârsta medie a tinerilor căsătoriți este de 27 de ani la femei și 29 de ani la bărbați, relativ scăzută față de alte țări (în Belgia, de exemplu, potrivit ultimelor statistici, bărbații se căsătoresc la 31,1 ani, iar femeile, la 28,7). Conform aceluiași studiu, faptul că oamenii se căsătoresc tot mai târziu duce la îmbunătățirea statutului socio-economic al femeilor și la reducerea numărului divorțurilor.

Căsătoria este totuși un eveniment care trebuie să rămână romantic, înainte de a fi strategic, așa încât fiecare trebuie să se însoare sau să se mărite când consideră că a venit momentul.

(Dan Popa)

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter