• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Aplicaţii pentru limbile străine

14 Dec 2016
Educaţie

E mare competiţie între părinţi-vezi „cine îşi dă mai repede copilul la engleză”-dar prea puţini par preocupaţi ca odraslele să-şi formeze apetitul pentru limbile străine pe canale alternative.

Am văzut destule grădiniţe private cu programe în limbi străine. Şi apoi o sumedenie de cursuri de limbi străine făcute pentru preşcolari şi şcolarii mici în afara instituţiilor de învăţământ. Cât de mult ar putea asimila aceştia în condiţiile în care nu ştiu încă să scrie şi să citească, pârghiile clasice de fixare a cunoştiinţelor? Probabil că mulţi nu se aleg din aceste cursuri, unele destul de piperate ca preţ, decât cu familiarizarea cu limba străină predată (ceva cântecele, numărat, răspunsuri la întrebări-tip gen cum te numeşti?, cât e ceasul?) urmând apoi ca în cursul anilor mai mari  de şcoală să progreseze cu adevărat-citit, scris, conversaţie mai consistentă.

Sunt însă modalităţi mai puţin costisitoare-de fapt, gratis-prin care ne putem familiariza copiii cu limba engleză/franceză/germană, etc. Pe cea mai comodă au descoperit-o probabil singuri, mă refer aici la jocurile din magazinele Google Play de pe tabletele cu android din dotare. Sunt însă şi aplicaţii mai serioase care sunt destinate exclusiv învăţării progresive a limbilor străine.

Iar un astfel de exemplu este „Duolingo”. O aplicaţie absolut gratuită (şi neinvadată de reclame) cu care micuţii se joacă, îşi fixează norme de învăţare (sunt notificaţi prin mesaje când nu le respectă), primesc puncte, ascultă cum se pronunţă, citesc, scriu şi  vorbesc în mai multe limbi străine. Creatorii aplicaţiei se laudă că 34 de ore de joacă cu aceasta ar echivala cu un semestru de studiu la universitate. Probabil că nu e chiar atât de eficientă dar oferă cu siguranţă o combinaţie ideală între studiu şi joc, scopul ultim al tuturor disciplinelor care îşi propun să-i înveţe câte ceva pe copii.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter