• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Tehnologie inteligentă pentru... copiat la Bac

11 Iul 2016
Educaţie

Au apărut site-uri specializate care vând dispozitive sofisticate de fraudat examenele iar pe olx.ro tot felul de particulari îşi oferă serviciile. N-ar fi timpul să schimbăm filosofia de alcătuire a subiectelor?

Reporterii Adevărul au avut curiozitatea să meargă pe urma tinerilor care vor să ia Bacul mulţumită tehnologiei şi nu propriilor cunoştiinţe. Am descoperit astfel că există site-uri specializate (sistemee-copiat.ro, copiat.ro, etc) ori doar particulari întreprinzători care se limitează la platforma olx.ro pentru a-şi populariza ofertele iar pentru câteva sute sau chiar mii de lei ţi se oferă soluţii performante de a trece examenele. De fapt, e vorba de tot soiul de căşti prin care să ţi se sufle rezolvările sau camere video miniaturale plus căşti prin care cel din exterior să vadă subiectele şi să-ţi transmită apoi soluţiile corecte.

Ce urmează mai departe? După ce au introdus camere de supraveghere în sălile de examen pentru a descuraja copiatul “clasic” autorităţile ar trebui să împrumute din tehnica de supraveghere a serviciilor speciale (sisteme de bruiaj a semnalului GSM) sau să monteze  alte camere video miniaturale în bănci pentru a observa mai în detaliu mişcările “inamicilor”?

N-ar fi totuşi mai simplu ca subiectele să nu se mai rezume la reproduceri ale informaţiei ci la solicitări de etalare a creativităţii/ingeniozităţii elevilor? Iar la materiile unde se copiază mai greu (matematică, fizică, etc) să existe mai multe tipuri de subiecte? Mie greu să cred că pentru fiecare elev poate exista un” back office” performant care să rezolve în timp real subiecte multiple...

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter