• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Black Friday made in China. Merită?

25 Noi 2016
Pontul săptămânii

Retailerii din China ne îmbie cu preţuri mici, discounturi tentante şi transport gratis. Reversul medaliei: urmează TVA, taxe vamale şi costuri de transport în caz că se utilizează garanţia.

Astăzi e Black Friday-ul clasic (ultima vineri din noiembrie) şi mai multe site-uri din China, populare printre gadgetarii autohtoni, derulează tot soiul de promoţii interesante. Nu e un secret pentru nimeni că e mai ieftin să cumperi din China, mai ieftin decât să iei din România sau de oriunde altundeva (Amazon, eBay, etc) dar asta numai pentru că unele costuri şi riscuri nu sunt foarte la vedere.

Preţurile sunt foarte mici dar ca la orice expediţie din afară spaţiului UE când produsul ajunge la poşta locală va trebui să plăteşti TVA de 20% (pentru produse cu valoarea mai mare de 10 euro) şi taxe vamale (pentru produse cu valoarea mai mare de 150 euro). Dintr-o dată, preţurile nu mai par chiar un chilipir ci doar avantajoase.

Apoi mai există un „dar”. Dar dacă produsul se pierde pe drum sau vine deteriorat? Ca să elimini riscul ăsta achiţi o asigurare de transport care mai urcă preţul final cu câţiva dolari (se percepe la greutate, de exemplu costă circa 1,5 dolari la un pachet de 300 grame). Dar dacă vrei să te bucuri de gadgetul comandat foarte repede? Nu prea poţi, coletele ajung de regulă în peste 30 de zile lucrătoare de la plasarea comenzii iar dacă vrei să ajungă mai repede (15 zile), plăteşti altă taxa de câţiva dolari care se contabilizează şi ea în preţul final. Dar dacă produsul se strică relativ repede, când încă se află în perioada de garanţie? Producătorii oferă în general 12 luni dar trimiterea unui colet în China pentru ca produsul să fie reparat este o aventură în sine (n-ar fi prea uşor nici să treci adresa destinatarului pe pachet, în limba lui de baştină, pentru că funcţionarii poştali din China nu prea ştiu română....).Plus că în acest caz comerciantul nu mai suportă transportul. Or, preţurile pot fi destul de piperate, până în punctul în care te gândeşti de două ori dacă merită efortul.

Una peste alta, preţurile  gadgeturilor chinezeşti sunt mici dar presupun şi o serie de riscuri asumate de consumator, de la achitarea unor costuri adiţionale până la cele legate de exercitarea dreptului la repararea gratuită, în perioada de garanţie. Aşa că gândeşte-te de două ori înainte de a plasa o comandă, mai ales dacă valoarea acesteia nu reprezintă o sumă modică.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter