• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Casele de amanet vând fără discount

25 Sep 2017
Pontul săptămânii

Pe lângă formele consacrate de împrumut, casele de amanet oferă şi bunuri spre vânzare dar care nu reprezintă decât rare ori mari oportunităţi de achiziţie.

Cei mai mulţi dintre noi am auzit de forma de împrumut practicată la casele de amanet (laşi un bun drept garanţie pentru un împrumut pe termen scurt). Sunt destui cei care nu mai pot răscumpăra însă obiectele amanetate sau care pur şi simplu declară din start că ar dori să le vândă aşa că există un stoc apreciabil de bunuri de vânzare la fiecare casă de amanet (electronice, gadgeturi IT, ceasuri, etc). Am remarcat acest fapt inclusiv în urmă unor anunţuri plasate de acestea pe site-urile de licitaţii (pe olx.ro de pildă).

Ei bine, mulţi ar fi tentaţi să creadă că aceste obiecte nerecuperate de proprietari ar putea fi mari oportunităţi de achiziţie în urma discounturilor mari pe care le-ar oferi casele de amanet. Nu e însă deloc aşa. De regulă o casă de amanet cumpără la 70% din cel mai mic preţ cerut în piaţă (deşi declara prin anunţuri că o fac la 70% din „preţul pieţii”) şi încearcă să vândă cu 15-30% peste preţul pieţii. De ce fac asta?

Simplu, pentru că dispun de o poziţie de forţă în raport cu cei care le calcă pragul cu obiectele respective. Casele de amanet ştiu că vânzătorii sunt în mare criză de cash, altfel ar aştepta cea mai bună ofertă plasând bunul pe un site de licitaţii. De aici şi discountul apreciabil la care se oferă să cumpere. De ce însă scot produsul la vânzare cu o anumită „primă” faţă de piaţă? Păi, destul de simplu. Au mai mult timp să aştepte cumpărătorul ideal şi oferă în plus „expertiză”. Adică pretind că produsul vândut a fost testat de „specialiştii” casei înainte de revânzare şi, nu de puţine ori, oferă şi o perioadă de garanţie (e drept nu una standard, de cele mai multe ori doar 30 de zile). În condiţiile astea este clar că preţul va fi mai mare decât al celor mai multe produse similare vândute de particulari pe site-urile de licitaţii, mulţi cumpărători gândindu-se că pot fi mai uşor înşelaţi de necunoscuţi care să le ofere produse cu vicii ascunse şi fără nicio garanţie.

Merită să apelaţi însă la casele de amanet în aceste condiţii? Mai degrabă nu pentru că orice produs electronic poate fi testat la faţa locului de vitorul beneficiar astfel încât să obţină repere destul de solide legate de funcţionarea sa aşa că nu prea s-ar justifica preţul mai mare dacă s-ar cumpăra de la amanet. Dacă totuşi nu dispuneţi de cunoştiinţele necesare pentru asta, nu uitaţi una din legile nescrise după care se ghidează amanetul: forţa negocierii. Niciun preţ nu se acceptă în forma sa iniţială, o reducere de minim 10% e ca şi obţinută dacă se deschide subiectul cu reprezentanţii casei iar, în cazul în care patronul s-a întins cam mult cu achiziţiile şi nu mai are bani de rulaj, se poate obţine şi mai mult, spre 15-20% discount.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter