• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ce te faci când nu-ţi mai ajung banii?

25 Oct 2017
Pontul săptămânii

Toţi trecem la un moment dat printr-un episod în care banii nu ne mai ajung. Uneori  ne întindem mai mult decât ne e plapuma, iar ratele plus cheltuielile ajung peste veniturile pe care le avem. Ştiu, e un sentiment groaznic, care te poate împinge spre decizii  mult mai rele-să te apuci de băut, să ajungi pe muchie de cuţit în relaţia cu partenerul tău, dar ascultă-mă o secundă-s-ar putea ca situaţia să fie mai uşor de gestionat decât credeai.

Primul pas este să te uiţi la cheltuielile tale. Dacă acestea sunt peste ceea ce câştigi, sigur ceva nu e ok. Verifică cheltuială cu cheltuială şi vezi care sunt cele care acoperă nevoile şi care acoperă doar dorinţele.  Abonamentul la cablu tv e util, dar hai să fim serioşi: unu la mână că nu prea ai la ce să te uiţi la televizor şi, doi la mână, ce e mai important: abonamentul la cablu sau medicamentele pe care trebuie să le iei? Sau mâncarea pe care trebuie s-o cumperi? Gândeşte-te la asta! Şi apoi fă-ţi un buget care să cuprindă noile tale priorităţi.

După ce ai făcut asta, ia mai uită-te la un lucru aparent simplu: care din datoriile tale  sunt garantate şi care nu? Datoriile garantate înseamnă că cel care ţi-a împrumutat banii are în final de unde să îşi recupereze banii. Datoriile negarantate cele legate de creditele de consum negarntate sau cele făcute pe cardul de credit. Având în vedere asta, există o ordine de priorităţi: mai întâi achiţi cheltuielile legate de necesităţi, apoi  datoriile garantate iar în final iei în calcul datoriile negarantate.

Nevoile alimentare şi de sănătate nu pot fi ignorate. Ai grijă cu prioritate de acestea.

 Costurile locuinţei - Acestea includ nu numai plăţile ratelor la bancă, ci şi impozitele pe proprietate, costurile legate de asigurare şi cele care ţin de întreţinere. Degeaba e la zi plata ratelor bancare dacă furnizorul de curent electric şi cel de gaze te-au deconectat.

Apoi, ai  nevoie cu adevărat de o maşină? Adică dacă poţi utiliza metroul sau transportul public, la ce foloseşte un bun care scoate permanent bani din buzunare (combustibil, asigurare, ITP, piese de schimb etc)?

Totul constă în a face ordine între nevoi şi dorinţe, crede-mă!

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter